Območna gasilska zveza Ptuj, OGZ Ptuj

Gasilstvo (Ptuj z okolico)

Objavljeno: 12.03.2017 13:06

2.3.2017 je Janez Liponik, na pobudo Zgodovinskega društva Kidričevo,v hotelu Mitra na Ptuju predstavil gasilstvo (Ptuj z okolico).

Namen zgodovinskega društva Kidričevo je, da občasno pripravlja predavanja-posvete na različne teme. Tokrat je bila izbrana tema gasilstvo in predsednik Društva Vladko Meglič je poiskal sogovornika na Območni gasilski zvezi Ptuj, Janeza Liponika.

V tematiki gasilstva je bilo predstavljeno gasilstvo od prvega zapisa to je 2 tisočletji pred našim štetjem, pa do leta 1996. Posvet-predavanje je bilo razdeljeno na tri sklope. V prvem sklopu so prisotni poslušali kako je nastalo gasilstvo, njen razvoj čez različne politične ureditve in čez dve svetovni vojni in po vojni za osamosvojitev Slovenije.

V drugem delu je bil predvajan film GZS med dvema kongresoma. Vse od nastanka požarne brambe v Metliki do XV. kongresa v Krškem.

V tretjem delu so si prisotni še ogledali zbirko gasilskih medalj od časa Austro-ogrske države do današnjih dni in predavatelju postavljali najrazličnejša vprašanja. Po posvetu je sledilo še družabno srečanje.

Fotogalerija



Zadnje fotografije

 

 

Kontakt

Območna gasilska zveza Ptuj
Natašina pot 1/A
2250 Ptuj

Tel: 02 780 10 10
GSM: 051 254 947

gz@ogz-ptuj.si